Wat is het nieuwe werken?

Wat is het nieuwe werken?

Het nieuwe werken is voor de meeste werknemers een bekend begrip. Verschillende organisaties geven hier wel een eigen invulling aan. Gemeenschappelijk is dat je meer vrijheid hebt om te werken waar en wanneer je het beste uitkomt. Tegenover deze vrijheid staat een heel pakket aan eisen over de werkprestaties. De precieze invulling van het nieuwe werken is afhankelijk van je organisatie en leidinggevende. Ook je functie en verantwoordelijkheden zijn erg belangrijk.

Wat het nieuwe werken is, kan het best duidelijk gemaakt worden door het af te zetten tegen de meer klassieke vorm van werken, zoals in het onderstaande schema is gedaan.

Het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ werken: de verschillen

Het oude werken Het nieuwe werken
Werken op voorgeschreven tijden op kantoor Kies zelf voor plaats en tijd van werken
Aanwezig zijn en je uren maken Zorgen dat je bepaalde prestaties levert
Leidinggevende kiest hoe precies gewerkt
wordt
Kies zelf hoe je werk aanpakt
Technische voorzieningen beschikbaar voor
werkplekken op kantoor
Technische voorzieningen om altijd en overal
te kunnen werken

 
Het vierde punt in het schema heeft te maken met de techniek. De eerste drie met hoe jij zelf je werk uitvoert. Je mag/moet meer zelf kiezen en je draagt meer verantwoordelijkheid. Je neemt in het nieuwe werken eigenlijk een deel van de klassieke taken van de leidinggevende over. Je stuurt jezelf aan. De module gaat over de kansen en de moeilijkheden die je daarbij tegenkomt.